na vrh
Image Alt

Ohranimo zemljo

  /  Bivanje   /  KAM IN KAKO: mačje stranišče

KAM IN KAKO: mačje stranišče

Besedilo: A. K.

Obstaja več zelenih in okolju prijaznejših načinov za čiščenje mačjega stranišča, vsak ima svoje prednosti in slabosti.

Najprej morate raziskati, kakšno stranišče vam bo najbolje ustrezalo. Posipi so lahko narejeni iz širokega nabora materialov, od potencialno strupenih do naravnih materialov. Nato se boste morali odločiti, kako želite odvreči posip. Če ga stresete v stranišče, ni varno, niti odgovorno, kljub temu, da na škatli posipa piše, da se ga lahko odvrže v školjko. Mačje fekalije lahko namreč vsebujejo zajedavca Toxoplasma gondii, ki živi v mačjih iztrebkih in povzroča toksoplazmozo.

Lahko so nevarni zdravju in okolju

Mačji iztrebki se razlikujejo od pasjih. Če niso pravilno odstranjene, lahko mačje fekalije škodijo vašemu zdravju in okolju.

Marsikdo je še vedno prepričan, da lahko živalske iztrebke odvrže med biološke odpadke, kar seveda ne drži. V zabojnike za organske, biološko razgradljive odpadke lahko odvržemo le, kar se bo naravno razgradilo (torej vse, kar bi pristalo tudi na domačem kompostniku), kar ne pomeni, da vanje lahko odvržemo tudi mačje iztrebke.

Kam torej z njimi?

Mačji pesek in fekalije spadajo v zabojnike s preostalimi odpadki. 

Biološko razgradljiv posip

Izberite posip iz naravnih materialov. Poiščite sestavine, kot so reciklirani stisnjeni papir, žagovina, leseni peleti, koruza, seme trave ali pšenica. Večina biološko razgradljivih mačjih posipov je narejena iz različnih rastlinskih izdelkov in so lahko dražji od navadnih posipov.

Mačji posip lahko vsebuje tudi kremenov prah, ki lahko povzroči okužbe zgornjih dihal pri mačkah in ljudeh. Izogibajte se tudi posipom, ki vsebujejo glino ali dišave. Ti materiali so zaradi svojih metod pridelave in uporabe kemikalij, škodljivi tako za mačke kot tudi za okolje.

Posip v vrečko

Najlažji in najpogostejši način za odstranjevanje mačjih odpadkov je, da jih vzamete iz stranišča, tesno zaprete v (papirnato ali biorazgradljivo) vrečko in odvržete v smeti. Spadajo med navadne, preostale odpadke.

Ali lahko kompostiramo mačje iztrebke?

Kompostiranje mačjih iztrebkov je lahko nevarno za ljudi in okolje. Če nameravate uporabljati kompost na vrtu z vrtninami ali sadnimi drevesi, vanj ne smete zavreči mačjih iztrebkov. Kompost, ki vsebuje tudi iztrebke hišnih ljubljenčkov, se sme pogojno uporabljati samo na tratah ali neužitnih posevkih. Če vas še vedno zanima ta pot, se obrnite na strokovnjaka za kompostiranje (ta vam bo povedal ali sploh in kako to varno storiti).

Mačja prehrana je pomembna

Če vaša mačka je predelano hrano z malo hranilnimi snovmi in ​​veliko konzervansi, bo tudi iztrebek poln teh snovi. Priporočljivo je, da svoje ljubljenčke hranite s hrano, ki je čim bolj naravna, s poudarkom na trajnostnih mesnih ali rastlinskih jedeh (kadar je to mogoče).

Trajnostna stranišča

Večina stranišč za mačke je narejena iz plastike, stranskega proizvoda fosilnih goriv. Če želite investirati v dolgotrajno in trajnostno stranišče, ki ne absorbira vonjav, razmislite o stranišču iz nerjavečega jekla.

Kako zmanjšati ogljični odtis tačk?

V videu si oglejte nekaj zanimivih nasvetov za trajnostno skrb. Video je v angleškem jeziku.

Fotografija: Pexels

Preberite še: Ko iz svinčnika zraste cvetlica

Objavi komentar